Agenda

Download als een iCal bestand

Vespro della beata Vergine met Coqu

Zaterdag, 22 April 2023, 20:15
Wijk bij Duurstede, Grote Kerk
In een uniek samenwerkingsproject met vocaal ensemble Coqu voert Accademia Amsterdam op authentiek instrumentarium de ‘Vespro della Beata Vergine’ (Mariavespers) van Claudio Monteverdi uit.

Vocaal ensemble Coqu uit Utrecht is een kamerkoor dat bestaat uit 28 ervaren, geschoolde amateurzangers. Het koor werkt met een unieke formule: elk half jaar wordt een andere dirigent uitgenodigd het koor onder zijn of haar hoede te nemen. Dit leidt tot een interessante afwisseling in werkwijze en programmasamenstelling. In de loop der jaren hebben door deze aanpak uiteenlopende dirigenten voor het koor gestaan en heeft Coqu ruime ervaring opgedaan met muziek uit verschillende stijlperioden.

Vespro beata VergineVoor dit project is dirigent Paul Valk aangetrokken, met wie Accademia Amsterdam een lang samenwerkingsband heeft. Zangcoach Antonio Magarelli gaf in november de aftrap voor dit project met een workshop waar hij de zangers liet kennismaken met de stijl van en de zangtechniek die nodig is voor het uitvoeren van de muziek van Monteverdi.

Mariavespers

De Vespro della Beata Vergine is de naam van een verzameling muziekstukken voor zangstemmen en instrumenten, gecomponeerd door Claudio Monteverdi (1567–1643) en in 1610 uitgegeven door Ricardo Amadino te Venetië. De meeste muziekstukken zijn geschreven met het oog op het rooms-katholieke avondgebed (vesper is Latijn voor avond). Hiernaast bevat de verzameling een compositie van het ordinarium van de rooms-katholieke mis dat door Monteverdi gebaseerd werd op het motet In illo tempore van Nicolas Gombert.

In 1610 verscheen in Venetië een eerste bundel met religieuze en liturgische muziek van Monteverdi. Hij was toen verbonden als Maestro di capella aan het hof van Vincenzo I Gonzaga van Mantua. Het belangrijkste werk in deze bundel is de Vespro della Beata Virgine. De Mariavespers zijn opgedragen aan paus Paulus V, Camillo Borghese. Monteverdi reisde persoonlijk naar Rome om dit werk aan paus Paulus V te overhandigen. De vespers kunnen als sollicitatie beschouwd worden naar een aanstelling aan de pauselijke kapel te Rome. Dit blijkt onder meer uit het feit dat Monteverdi een breed scala aan stijlen en technieken tentoon spreidt. Uiteindelijk verwierf hij de functie niet, maar werd hij in 1613 aangesteld als Maestro di capella aan de San Marco in Venetië.

Voor het bestellen van kaarten en meer informatie; raadpleeg de website van Coqu.

We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.