Agenda

Download als een iCal bestand

Mattheuspassion op Goede Vrijdag

Vrijdag, 10 April 2020, 19:30
Edam, Grote Kerk

Accademia Amsterdam werkt mee aan de uitvoering van de traditionele Mattheuspassie in Edam.

2017 Accademia Amsterdam Edam

Het kabinet heeft besloten alle samenkomsten tot 1 juni te verbieden. Als gevolg hiervan is de organisatie helaas genoodzaakt geweest de uitvoering op 10 april af te gelasten. Ook kan dit speciale concert niet worden uitgesteld naar een latere datum in dit jaar.

Onze zorg is met onze collega's die door de afgelasting van alle passieconcerten vaak een half jaarinkomen kwijt zijn. Zij worden hiervoor in veel gevallen niet door de Nederlandse overheid gecompenseerd. Dit in tegenstelling tot wat wordt beweerd.


De sfeervolle Grote Kerk in Edam staat bekend om zijn goede akoestiek. Men zegt: beter dan die van de Grote Kerk in Naarden.

Mede-uitvoerenden zijn het Matthäus Koor Edam en het Kinderkoor van de Academy of Vocal Arts. Dirigent is Fokko Oldenhuis.

Meer informatie vindt u hier.

Kaartverkoop

U kunt online kaarten kopen. Losse kaarten voor het concert kosten €37. Dit is inclusief boekingskosten. Er komen dus geen extra kosten bij.

U kunt uw kaarten bestellen op deze pagina.

Als de uitvoering nog niet is uitverkocht, dan zijn vanaf een uur voor aanvang nog kaarten te koop in de kerk.

Uitvoerenden

Fokko Oldenhuis, dirigent

dirigent

Fokko Oldenhuis (1967) studeerde aan de Conservatoria van Groningen en Amsterdam en sloot in 1997 zijn studie af met het einddiploma Koordirectie (UM) met onderscheiding. Zijn docenten waren onder andere Bruno de Greeve en Daniel Reuss.

Als dirigent heeft Fokko ruime ervaring in een breed repertoire, variërend van de oudste tot de nieuwste muziek. Hij werkt graag met zowel kleine vocale ensembles en kamerkoren als met grotere koren en orkesten. Een goede sfeer met zangers en musici staat voor hem voorop om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Hij hecht aan samenwerking met het bestuur en ontwikkelt graag beleid voor de lange termijn.

Fokko Oldenhuis voerde met verschillende koren regelmatig de Matthäus Passion en andere grote werken van Johann Seb. Bach uit. Hij is met zijn koren regelmatig betrokken bij korte en intensieve projecten en heeft onder koorzangers een groot netwerk. Regelmatig werkt hij met professionele orkesten, musici en solisten.

Het is voor het eerst dat hij de Mattheuspassie in Edam dirigeert, in samenwerking met Accademia Amsterdam.

Ludwig Van Gijsegem, evangelist

evangelist

Na zijn eindexamen zang in Brussel (bij Prof. Louis Devos) ging Ludwig Van Gijsegem privaat studeren bij Professor Rudolf Bautz in Aachen. Hij volgde een meestercursus liedinterpretatie bij Prof. Hans Hotter in de Musikhochschule te Wenen. Met Prof. Marius Van Altena en Prof. Anthony Bailes bekwaamde hij zich in de luitliederen.

Ludwig behaalde het hoger diploma solozang in het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Prof. Bernadette Degelin. Hij behaalde ook het diploma Docerend Musicus met pedagogisch-didactische aantekening in het Conservatorium te Zwolle – Nederland. Hij bezit het diploma van Meester in de Muziek, met een graduaat. In 1980 werd hij laureaat van de ‘Concours International de Musique Ancienne’ te Hurtebise. In Nederland was hij laureaat van het Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie.

Voor Accademia Amsterdam is hij een "oude bekende".

Pierre Mak, Christus

ChristusPierre Mak studeerde zang aan de conservatoria van Zwolle en Utrecht, aan het Mozarteum in Salzburg en de Schola Cantorum Basiliensis in Basel.

Hij werkt met grote regelmaat als solist mee aan oratoriumuitvoeringen. De Passie van Bach, een groot aantal 19e eeuwse oratoria o.a. Requiem – Fauré, Ein Deutsches Requiem – Brahms, Paulus en Elias Mendelssohn en enige 20e eeuwse oratoria o.a. Carmina Burana- Orff en A Child of our Time van Tippett behoren tot zijn repertoire.

Ook geeft hij talloze liederenrecitals. Met name het Duits-Romantisch en het Frans lied hebben zijn grote voorliefde. Pierre Mak is als hoofdvakdocent solozang verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Marjon Strijk, sopraan

sopraan

De sopraan Marjon Strijk ontdekte haar liefde voor het zingen al op zeer jeugdige leeftijd.

Zij studeerde solozang bij Jeanne Companjen welke studie zij voortzette bij Eugenie Ditewig en Elena Vink. Ook volgde zij masterclasses bij o.a. Ulrich Eisenlohr (met pianist Jeroen Snijder) en bij Michael Chance.

Haar repertoire omvat vele stijlperioden: van Schütz, Buxtehude, Charpentier naar Bach, Händel, Rameau via Haydn en Mozart naar Schubert, Mendelssohn en Brahms tot hedendaagse muziek.

Accademia Amsterdam werkte meerdere malen met Marjon Strijk samen.

David ten Kate, countertenor

counterCountertenor Dave ten Kate werd geboren in Nederland en begon op zeer jonge leeftijd met zingen als sopraan in het Haags Matrozen Koor. Hier kreeg hij zijn eerste zanglessen van Gregor Bak en Sipke de Jong. Na de middelbare school zette hij zijn studie door aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Rita Dams en Wout Oosterkamp, waarna hij een aantal jaren les had van Marjan Kuiper.

Mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation, volgde Dave lessen van Martha Sharp, Johannes Effertz-Wolf, Monika Lentz en Adriaan de Wit aan het Mozarteum in Salzburg. Hier werd al snel duidelijk dat zijn stem zeer veel mogelijkheden had.

Sebastian Brouwer, tenor

tenor

Sinds zijn studie aan de Conservatoria van Enschede en Amsterdam, heeft de carrière van tenor Sebastian Brouwer hem niet alleen op de grootste podia van Europa gebracht, maar ook naar tournees en concertseries in de Verenigde Staten (2004) en Australië (2002).

Sebastian Brouwer heeft een zeer wijd georiënteerd repertoire dat reikt van oratorium tot opera en kamermuziek, van het begin van geschreven vocale muziek tot hedendaagse stukken. Hij is een veelgevraagde vertolker van de muziek van J.S. Bach en zijn vertolking van de Passionen (Evangelist en aria’s) worden alom zeer gewaardeerd.

Accademia Amsterdam gaf enkele concerten waar Sebastiaan Brouwer soleerde.

Berend Eijkhout, bariton

baritonBerend Eijkhout (1989) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Fiselier en Gerda van Zelm. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasses bij Nadine Secunde, Albert Bonnema, Michael Chance, Frans Huijts, Johannette Zomer en Marcel Reijans.

Hij werd al tijdens zijn studie een veelgevraagd solist in het oratoriumvak. Op zijn repertoire staan onder andere de Passionen, het Weihnachtsoratorium, Hohe Messe en diverse missen en cantates van Bach, de Requiems van Mozart, Brahms, Fauré en Duruflé, Petite Messe Solennelle, Messiah en Schöpfung.

Accademia Amsterdam

De naam Accademia Amsterdam komt voort uit het 17e– en 18e– eeuwse Italië. In die tijd was een accademia een instelling waar men niet alleen musiceerde maar ook discussieerde over allerlei zaken. Het ensemble werd in 1990 opgericht door hoboïst Onno Verschoor.

De musici zijn specialisten in het uitvoeren van Oude Muziek. Zij hebben hun ervaring opgedaan in beroemde ensembles als Les Musiciens du Louvre, De Nederlandse Bachvereniging, Currende en La Chapelle Royale.

Matthäus Koor Edam

Het Matthäus Koor Edam ontstond in 1999 als projectkoor uit de zangvereniging Zang Edam. Met de oprichting ervan werd na ruim dertig jaar de traditie voortgezet van een jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion in de Grote Kerk van Edam. Het Matthäus Koor Edam bestaat gedeeltelijk uit zangers uit Edam, maar staat ook open voor zangers uit de regio en de rest van Nederland.

De eerste uitvoering was op 29 maart 1999, samen met het Datkakoor uit Amsterdam en onder leiding van de dirigent van dat koor, Pierre Schuitemaker. Leden van het Matthäus Koor kwamen in 2000 in contact met de huidige dirigent Stephen Kavelaar tijdens een reis naar Leipzig, waar zij onder zijn leiding meezongen in een uitvoering van de Matthäus Passion in de Thomaskirche van Leipzig.

Kinderkoor van de Academy of Vocal Arts

kinderkoorDe Academy of Vocal Arts n Den Haag beschikt over diverse opleidingskoren en concertkoren. Tijdens de uitvoering van de Matthäus Passion werken kinderen van Musicanti en het Haags Kinderkoor mee.

De leerlingen van de Academy of Vocal Arts krijgen zang- en solfègelessen en zingen in bijvoorbeeld het Haags Kinderkoor, Musicanti, Vocaal Ensemble Cantamare of ACVA VOCES, het kamerkoor van de ACVA.

We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.