...of Hoe in Europa de Pandemie met muziek en verhaal werd bezworen...
Door de eeuwen heen heeft muziek een grote rol gespeeld bij het dragelijker maken van angst en onzekerheid bij epidemieën. Accademia Amsterdam initieert een project met troostrijke muziek van Charpentier, gecombineerd met lichtvoetige fragmenten uit Dantes “Decamerone”, voorgedragen door verhalenverteller Gottfrid van Eck.
Centraal staat het werk van Marc-Antoine Charpentier (1643—1704) “Pestis Mediolanensis”* ofwel de Pest van Milaan. Dit motet voor solisten en klein ensemble bezingt de goede daden van de bisschop van Milaan tijdens een uitbraak van de builenpest in de late 16e eeuw. Het werk beschrijft de ellende maar ook de dankbaarheid voor het verdwijnen van de ziekte, die net als de Corona-epidemie in Europa, is ontstaan in Noord-Italië. De hemelse klanken geven de luisteraar hoop en vredig perspectief. Accademia Amsterdam laat dit werk voorafgaan door een “De Profundis”*, een wanhoopsroep om hulp en wijsheid. De dankbaarheid wordt bejubeld in Charpentiers bekende “Te Deum”*, waarmee het programma wordt afgesloten. Iedereen kent het openingsdeel, omdat het gebruikt wordt als tune van het Euro-songfestival.
Musici
- Antonio Magarelli – dirigent, orgelcontinuo
- Caroline Stam – sopraan
- Oscar Verhaar – countertenor
- André Pérez – tenor
- João Luís Paixão – bas-bariton
- Onno Verschoor – hobo/blokfluit
- Mariëtte Holtrop en Jan Pieter van Coolwijk – viool
- Niek Idema – altviool
- Wilma van der Wardt – viola da gamba
- Mattia Corso – violone
Dit concert komt tot stand in samenwerking met Oude Muziek Nu! Hoorn en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhardfonds.
Van harte welkom op zaterdag 18 juni a.s. 20:00, in de Oosterkerk te Hoorn. Via deze link kun je rechtstreeks kaarten reserveren.
Volg onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven of bekijk onze agenda on-line voor details en locatie.
|